De Britten staan bekend voor hun historische drama’s, maar  Downton Abbey spant toch wel de kroon. Het is een van de meest bekende en gerenommeerde series ooit. Hun succes is te danken aan de fantastische cast en geweldige sets. Maar wat hen echt onderscheidt van andere Britse drama’s is dat dit verhaal bestaat uit veertien verschillende plotlijnen die door elkaar lopen en mekaar sterk beïnvloeden. Het Verenigd Koninkrijk staat bekend om zijn ‘period drama’s’ waarin de aristocratie wordt geportretteerd. Downton Abbey onderscheidt zich van deze series door zowel het leven van de aristocratie als ook het leven van de boeren en de bedienden te laten zien.

gallery-1490097142-downton-abbey-in-harpers-bazaar

In het begin van de 20ste eeuw, de Downton Abbey periode, bestond de bevolking uit twee grote groepen. Je had de adel, de rijke ‘earls’ en ‘countesses’. Hun leven bestond uit liefdadigheid bijwonen, thee drinken in Buckingham Palace en hun landgoed met bijhorend dorp besturen. Dan had je nog het plebs, de boeren en bedienden. In huizen zoals Downton Abbey werkten tientallen bedienden om het leven in het huis vlot te laten verlopen. In de serie worden deze twee groepen op gedeeld in ‘upstairs’ en ‘downstairs’. Veel series laten het leven van de upstairs mensen zien, maar feit is dat upstairs niet kon bestaan zonder downstairs. Dit is het unieke aan Downton Abbey, denk ik. Downton laat zien hoe deze twee groepen met elkaar omgingen en hoe hun leven toch invloed had op de andere stand.

Julian Fellowes, de schrijver van Downton Abbey, laat veertien verschillende plotlijnen door elkaar lopen. In het begin denk je dat deze verhalen allemaal naast elkaar lopen. Het leuke aan de serie is dat door de seizoenen heen de lijnen meer en meer door elkaar beginnen te lopen.

Ik moet het ook even over de cast hebben. Je weet al dat het een succes gaat worden als je de naam Dame Maggie Smith ziet staan. Zij vertolkt de rol van ‘The Dowager Countess Violet Crawley’, een conservatieve aristocrate, die met een scherpe tong, maar ook zwakke plek voor familie over het huis heerst. Ik ben er van overtuigd dat elke kaar als zij haar mond opendoet ze een Oscar verdient.

Naast Maggie Smith spelen ook Hugh Bonville (Paddington), Dan Steven (Beauty and the Beast remake), Allen Leech (The Imitation Game) en Lily james (Cinderella remake) mee. Dit zijn maar een paar namen van een geweldige cast.

Nog een factor die de serie tot een succes heeft gemaakt, is het decor. De grandeur van die tijd werkt betoverend. Het feit dat ze Downton Abbey niet enkel in de Ealing studios hebben opgenomen, maar dat ze ook in Highclere castle hebben mogen filmen, doet veel aan het gevoel en de sfeer van de serie. Het komt zoveel authentieker over. Highclere castle ligt een uurtje buiten Londen en het wordt nog altijd bewoond door een graaf en zijn vrouw. Je kan er in de zomer terecht voor ‘afternoon tea’ en een ‘roaring twenties party’ compleet met kostuums en jazzbands. Ik weet al waar ik voor moet sparen.

downton-abbey-lady-violet-gif-season-2-episode-8.gif

 

Advertisements